Svetleće reklame – prikažite se u najboljem svetlu


Svetleće reklame Vam deluju kao velika investicija i niste sigurni
da li će se ulaganje u ovaj vid oglašavanja isplatiti?

Vaš poslovni objekat se nalazi na prometnoj lokaciji, ali niste zadovoljni posetom i prodajom?

Želite da postavite reklamu, ali ne znate koji tip je najbolji za Vaš poslovni objekat i kome da poverite njenu izradu?

Svetleća reklama 3d svetleća slova

Kako se ulaganje u svetleće reklame višestruko vraća?

Svetleće reklame predstavljaju jedan od najefektnijih vidova spoljašnjeg i unutrašnjeg reklamiranja jer su daleko uočljivije od klasičnih reklamnih panoa. Osim što skreću pažnju prolaznika na vašu lokaciju savremene reklame takođe ističu vizuelni identitet i status Vaše kompanije.

Prvi susret potencijalnih kupaca sa Vašim poslovnim prostorom su njegov izlog i reklama. Oni su Vaš prvi prodavac na ulici koji se obraća prolaznicima, govori im ko ste i šta možete da im ponudite. Ulaganje u ovu vrstu reklama predstavlja investiciju sa najboljim povratom, to je prodavac koji za Vas radi 24h dnevno, 365 dana u godini.

Dobro dizajnirana reklama koja prati boje Vašeg poslovnog identiteta, sa logotipom na sebi učiniće da se kod postojećih i potencijalnih klijenata širi svest o Vašem poslovanju.

Ispucana folija, trepćuće neonke, neispravna pojedinačna slova ili kompletna reklama odaju utisak loših poslovnih navika, a mogu čak i odvratiti potencijalne kupce.

 

Kako da odaberete pravi tip svetleće reklame za Vaš mali biznis?

Štamparija Petrikon izrađuje svetleće reklame primenom širokog spektra različitih tehnologija i materijala. Dizajn naših reklama prilagođen je Vašim željama i specifičnim prostornim dimenzijama.

Izbor reklame pre svega zavisi od toga da li se postavlja u unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru. Kod unutrašnjeg oglašavanja moguća je primena svih vrsta reklama, dok se backlight tekstil ne može koristiti za spoljašnje oglašavanje.

Pozicija i visina na kojoj će reklama biti postavljena, okruženje u kojem će se nalaziti, veličina prostora na koju se postavlja, udaljenost sa koje će je prolaznici posmatrati, brzina prolaska vozila, vidljivost pozicije iz različitih pravaca, poruka koju želite da pošaljete, veličina i cena svetleće reklame koju ste u mogućnosti da priuštite utiču na njen izbor.

Neonske reklame

Neonske reklame predstavljaju najstariji tip svetlećih reklama, a zahvaljujući popularnosti retro stila aktuelne su i danas nakon jednog veka od njihovog pronalaska. Izrada neonskih reklama veoma je specifična i zahteva ručni rad, visoko umeće i iskustvo, može se reći da je to umetnost, a ne mehanički proces. Istovremeno jednostavne, ali i unikatne oplemeniće svaki životni ili radni prostor.

Neonske reklame Gigatron

Gigatron – Neonska reklama

Izrada neonske reklame

Staklene cevi zagrevamo i oblikujemo željene forme nakon čega cevi punimo gasom. Kada se kroz gas propusti električna energija on emituje svetlost. Iako nose ime po neonu kojim su punjene prve reklame danas je u upotrebi veliki broj različitih gasova i njihovih mešavina koje emituju svetlost različitih boja:

 • Argon – ljubičasta.
 • Helijum – ružičasto crvena.
 • Kripton – žuto bela.
 • Ksenon – belo plavičasta.
 • Neon – crveno narandžasta.

 

Održavanje neonske reklame

Uprkos tome što koriste visoki napon neonske reklame su veoma mali potrošači. Za razliku od klasičnih sijalica koje koriste usijana vlakna za emitovanje svetlosti one ne proizvode visoku temperaturu i ne rasipaju energiju. Odlikuje ih i veoma dug životni vek od preko 30.000 časova u poređenju sa klasičnom sijalicom od 100 W čiji životni vek ne prelazi 1.000 časova. Možda zvuči neobično, ali dugotrajnost neonskih reklama se postiže neprekidnim radom.

 

S obzirom na dug životni vek potreba za održavanjem odnosi se na čišćenje neonskih cevi od prašine i prljavštine. Cevi se čiste sa isključenim napajanjem, a za čišćenje se mogu koristiti usisivač sa četkicom, vazdušni kompresor ili “praško”. Teže dostupni delovi se mogu očistiti četkicama za slikanje. Nakon čišćenja prašine cevi se mogu oprati toplom vodom u kojoj je rastvoren deterdžent za sudove i prebrisati čistom krpom. Izbegavati kvašenje delova napajanja i pustiti reklamu u rad tek kada je potpuno suva!

 

Na našem Pinterest profilu možete pronaći interesantne ideje za neonske reklame.

Alubond reklame

Alubond reklame predstavljaju jedan od najelegantijih tipova reklama koje su svojom svedenošću i kvalitetom stekle veliku popularnost u industriji oglašavanja. Alubond je aluminijumski sendvič panel koji odlikuju:

 • lakoća;
 • jednostavna obrada;
 • dugotrajnost;
 • otpornost na atmosferske uticaje;
 • jednostavno održavanje;
 • velika paleta boja.

 

Izrada alubond reklame

Alubond reklame izrađujemo CNC obradom aluminijumskih sendvič panela na kojima prosecamo željene oblike. Nakon CNC obrade sa unutrašnje strane panela se lepi klirit – pleksiglas u željenoj boji ili se od njega izrađuju 3D slova koja prolaze kroz panel. Panel nakon toga montiramo na čeličnu samonoseću konstrukciju koju izrađujemo u skladu sa raspoloživim prostornim dimenzijama.

 

Naši klijenti se najčešće odlučuju za elegantne mat crne alubond reklame, ali Vi svakako možete odabrati željenu boju iz široke palete koja se nalazi u našoj ponudi. Dimenzije alubond reklama su ograničene dimenzijama panela koje dolaze u veličinama do 4050×1500 mm.

Alubond reklame  se izrađuju sa i bez rasvete u zavisnosti od Vaših želja, prostornih potreba i raspoloživih finansijskih sredstava. Za rasvetu koristimo isključivo LED panele.

Alubond reklame Gigatron

Gigatron – Alubond reklama

3D svetleća slova od pleksiglasa – klirita

3D svetleća slova od pleksiglasa imaju široku primenu u izradi svetlećih reklama. Široka paleta fontova, dimenzija i boja daje nam skoro neograničene mogućnosti kada je u pitanju izrada trodimenzionalnih slova i simbola od pleksiglasa. Nakon izrade skica u vektorskom formatu pleksiglas sečemo CNC laserom. Dobijene segmente po potrebi savijamo i nakon toga spajamo lepljenjem.

3D slova se mogu koristiti kao samostalni elementi ili u sklopu alubond reklama.

Svetleća 3D slova od pleksiglasa za svetleće reklame

3D slovo od pleksiglasa sa led rasvetom

3D svetleća slova sa pozadinskom rasvetom

3D svetleća slova sa pozadinskom rasvetom izrađujemo od alubond profila i drugih materijala koji ne propuštaju svetlost. Nakon isecanja slova se montiraju na zid od kog su odvojena distancerima. Rasveta postavljena sa zadnje strane stvara efekat oreola koji ističe slova, daje im dubinu i trodimenzionalnost što dodatno privlači pažnju posmatrača.

 

Najčešća primena ove vrste slova je u unutrašnjem oglašavanju za izradu logotipa ili obeležavanje pozicija određenih kategorija robe.

3D svetleća slova alubond sa pozadinskom rasvetom

Svetleće reklame od pleksiglasa – klirita

Svetleće reklame od pleksiglasa – klirita izrađujemo isecanjem pleksiglasa na željene dimenzije i oblik. Segmente potom spajamo lepljenjem i montiramo na samonoseću čeličnu konstrukciju. Za reklame od pleksiglasa koristimo  kombinaciju materijala različitih boja i samolepljive PVC folije koja se štampa u visokoj rezoluciji. Ovaj tip reklama se može izrađivati u jednostranoj i obostranoj varijanti. Za rasvetu upotrebljavamo isključivo led module zbog njihove dugotrajnosti i male potrošnje električne energije.

Svetleće reklame od pleksiglasa Nescafe

Nescafé – Pleksiglas svetleća reklama

Aluminijumske reklame

Aluminijumske reklame predstavljaju najpopularniji i najpristupačniji tip svetlećih reklama jer ih odlikuju mala cena i izdžljivost. Izrađuju se od specijalnih aluminijumskih profila različitih oblika i dimenzija. Mogu biti u jednostranoj ili dvostranoj varijanti, koristiti se za spoljašnje ili unutrašnje oglašavanje, montirati se na zid, visiti sa plafona ili slobodno stajati kako bi ispunile sve Vaše zahteve za oglašavanje.

Za zatvaranje i prosvetljavanje aluminijumskih reklama koristimo pločaste materijale pleksiglas ili leksan sa samolepljivom prosvetljavajućom PVC folijom štampanom u visokoj rezoluciji.

Profil za aluminijumske svetleće reklame sa led modulima

Alu profil sa led modulima

Backlight tekstil reklame

Backlight tekstil predstavlja specifičan prosvetljavajući materijal koji štampamo postupkom digitalne štampe visoke rezolucije i koristimo za izradu svetlećih i reklamnih panoa bez rasvete. Digitalna štampa materijala namenjenjih za prosvetljavanje se obavlja u posebnom modu koji nanosi veću količinu boje kako bi prikaz bio intezivan i nakon prosvetljavanja.

Backlight tekstil se nakon štampe montira i zateže na aluminijumske profile koji sa frontalne strane nisu uočljivi. Ova vrtsta reklamnih panoa se dobro uklapa u sve unutrašnje prostore, a po želji pravimo viseće, stojeće ili ugradne verzije. Za prosvetljavanje upotrebljavamo led module koje odlikuje dug vek trajanja, mala potrošnja električne energije i ravnomerno prosvetljavanje. Moguća je i jednostavna zamena tekstila novom grafikom koja se jednostavno demontira i montira.

Ova vrsta svetlećih panoa ima veliku primenu u unutrašnjem oglašavanju.

Backlight tekstil reklama

Backlight tekstil svetleća reklama

Daljinski upravljajte Vašom svetlećom reklamom

Tehnologija svakodnevno napreduje pa se i u našoj branši pojavila novotarija koja može biti veoma korisna. Reč je o daljinskom upravljaču za kontrolu inteziteta svetlosti i paljenje i gašenje Vaše svetleće reklame. Daljinski upravljač je u formi priveska sa potenciometrom i dugmetom za napajanje.

Pogledajte kako izgleda daljinska kontrola reklame.

Izrada svetleće reklame

Izrada svetleće reklame počinje izborom tipa reklame. Nakon izbora tipa na red dolazi dizajn koji predstavlja priliku da se predstavite u skladu sa poslovnim stilom Vaše kompanije, koji će pojačati ili izgraditi Vašu prepoznatljivost kod publike. Neki od principa prilikom dizajniranja su:

 • upotreba lako čitljivih fontova;
 • upotreba jednog do dva tipa fonta;
 • isticanje glavne poruke upotrebom kontrasta veličina i boja;
 • izbegavanje upotrebe svih velikih slova;
 • prirodan razmak između slova;
 • pravilna upotreba grafike i fotografija;
 • izbor kvadratnog oblika za reklame sa nekoliko redova kratkog teksta;
 • izbor pravougaonog oblika za reklame sa manjim brojem reči;
 • izbor veličine slova, a tek ne osnovu njega izbor veličine reklame;
 • pravilna upotreba praznog prostora oko reči;
 • izdvajanje reklame bojom i dizajnom od pozadine;
 • upotreba optičkog, a ne matematičkog centriranja.

Ideje za izradu svetlećih reklama možete pronaći na našem Pinterest profilu.

Kada smo završili dizajniranje prelazimo na oblikovanje, isecanje, lepljenje, farbanje, štampu, instalaciju rasvete, sklapanje i montažu Vaše svetleće reklame.

 

LED rasveta

LED rasveta se u odnosu na sve druge tipove rasvete izdvojila pre svega energetskom efikasnošću, visokim intezitetom svetla i boja, dugotrajnošću, jednostavnom instalacijom i retkim potrebama za održavanje. Za razliku od drugih tipova rasvete LED rasveta nema staklenih delova koji bi se mogli slomiti, ne sadrži gasove, ne emituje toplotu i otporna je na atmosferske uticaje.

Ovo su glavni razlozi da Petrikon iz upotrebe izbaci fluo cevi.

Ukoliko želite da ukrasite svoj životni ili radni prostor retro neonskom reklamom ili da skrenete pažnju prolaznika na svoj poslovni objekat novom svetlećom reklamom javite nam se, a mi ćemo Vam pomoći da odaberete pravo rešenje office@petrikon.co.rs